Hoe maak je een bril schoon?

Gepubliceerd op 1 februari 2021 om 12:46

Een perfect gepoetste bril op zetten en weer perfect zicht hebben, dit is iets waar gebruikers van een bril van houden. Zou het niet geweldig zijn als uw bril altijd schoon was en strepen, vuil en vingerafdrukken tot het verleden behoren? Door op de juiste manier voor uw bril te zorgen, ziet u er niet alleen beter uit. Het verlengt ook de levensduur van uw bril. Onjuiste reiniging kan het glas beschadigen, zelfs als het is uitgerust met een hardheidsbehandeling tegen krassen. Clearswim geeft je enkele tips om je bril schoon te maken: hoe poets je je bril snel en goed maar toch voorzichtig als je thuis of onderweg bent?

De belangrijkste schoonmaaktips voor optimaal zicht!

Hoewel we dit waarschijnlijk allemaal wel eens hebben gedaan, zijn zakdoeken of sweatermouwen echt geen goede oplossing. Kleding en zakdoeken laten vaak stof- of vuildeeltjes achter op de bril, wat leidt tot microfijne krasjes. Het verslechtert geleidelijk de kwaliteit van de bril en leidt ertoe dat u slechter gaat zien. Krassen zijn niet te verwijderen van kunststof of mineraalglas. Zelfs als het defect alleen puur cosmetisch lijkt, verstrooien de microfijne krasjes het licht en storen zo de ogen. Dit betekent vaak dat u een nieuwe bril moet kopen.

Hoe reinig je een bril?

Het volgende geldt zowel wanneer u uw bril thuis grondig schoonmaakt of wanneer u deze onderweg snel maar efficiënt moet schoonmaken: begin door zachtjes over de glazen te wrijven met een microvezeldoek of een opgevouwen glasreinigingsdoekje om grof vuil te verwijderen.

1. Snelle reiniging - zelfs als u onderweg bent

Val niet in de verleiding om je bril snel schoon te maken met de trui, sjaal of iets dergelijks. Als u uw bril moet schoonmaken wanneer u niet thuis bent, zijn glasreinigingsdoeken de perfecte oplossing: ze nemen nauwelijks ruimte in en zijn direct klaar voor gebruik. Geheel zonder schadelijke stoffen.

Indien nodig werkt een simpele microvezeldoek ook, maar droge doeken zijn niet altijd optimaal - zeker niet om vettig of olieachtig vuil te verwijderen. Dan is het beter om de doek eerst te bevochtigen met een reinigingsspray en daarna het glas te reinigen.

2. Grondige schoonmaak thuis

Veel brildragers spoelen hun bril af onder stromend water. Het is weliswaar wat bewerkelijker dan het gebruik van professionele reinigers, maar het heeft zeker het gewenste effect. Neem wat pH-neutrale zeep tussen je vingers, wrijf wat schuim op en was de glazen ermee. Spoel de glazen vervolgens af onder stromend lauw water en veeg ze voorzichtig maar grondig af met een microvezeldoek.

3. Maak de frames schoon - wat bevelen de experts aan?

Onjuiste zorg kan ook uw frame beschadigen.
Volg onderstaande tips om ervoor te zorgen dat uw monturen net zo mooi blijven als toen u ze kocht:

  • Lauwwarm, stromend water en een druppel pH-neutrale zeep geven een mooi resultaat. Bewaar de bril altijd aan de zijkant van het montuur dat u gaat schoonmaken. Dit voorkomt dat het frame doorbuigt of zelfs breekt.
  • Om hygiënische redenen is het ook aan te raden om de zijkanten van het frame en de neuspads van tijd tot tijd schoon te maken. Dan zit uw bril beter omdat er geen olieachtig vuil aanwezig is waardoor hij wegglijdt.

4. Verwen uw bril van tijd tot tijd: met ultrasoon reinigen

Een ultrasone reiniger (online en in speciaalzaken verkrijgbaar) is een prima manier om uw bril thuis of bij de opticien grondig en comfortabel schoon te maken. Het is de meest zachte en effectieve manier om vuil te verwijderen. Het duurt maar een paar minuten, dan zijn zowel glas als kozijnen weer als nieuw. Belangrijk: vergeet niet regelmatig het reinigingsapparaat te vervangen.

Als u niet in uw eigen apparaat wilt investeren, kunt u de bril - bij voorkeur eens in de zes maanden - ter reiniging bij uw opticien inleveren. Elke opticien heeft tegenwoordig een ultrasoon reiniger.

Gebruik deze tips ook bij een zwembril op sterkte! Zo blijven de glazen niet alleen krasvrij maar ook blijft de anti-condenslaag zo in tact en gaat de zwembril langer mee!

Vragen of opmerkingen? Neem gerust contact met ons op!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.